כל מה שרציתם לדעת על מחלות חניכיים
מחלות חניכיים הן אחת הבעיות הנפוצות אצל רבים באוכלוסייה. למעשה, כ-90 אחוזים מאיתנו יסבלו ממחלת חניכיים במהלך חייהם בחומרה כזו או אחרת. יש מי שיסבול ממחלת חניכיים זמנית וחולפת ויש מי שהיא תהפוך עבורו לכרונית וגם תגרום לנזק בלתי הפיך.
מהן מחלות חניכיים?
מחלות חניכיים הן קבוצה של מחלות אשר פוגעות ברקמות אשר תומכות בשן. החניכיים מתנתקות מהשן, הסיבים שמחברים את השן לעצם נהרסים והעצם סביב השורש נספגת.
המחלה נפוצה מאוד, פוגעת ברמות חומרה שונות במרבית האוכלוסייה הבוגרת ויכולה להופיע החל מגיל הילדות (בדרך כלל בשנות העשרה ויכולות אף להופיע מוקדם יותר).
מהם הגורמים למחלות חניכיים?
חוסר בהגיינת פה
הגורם העיקרי למחלות חניכיים הוא רובד החיידקים שהוא שכבה דביקה וחסרת צבע או לבנבנה אשר נוצרת באופן מתמיד על גבי השיניים. רובד שאינו מוסר מסתייד והופך לאבנית. חוסר בהיגיינת הפה ובתחזוקת השיניים. החיבור שנוצר בין הזיהום החיצוני הנובע משכבת הפלאק לדלקת מביא לחבלה משמעותית ברקמה שנמצאת באזור השן, כך קורה שמתפתחים רווחים בין החניכיים לשן וככל שחולף הזמן התמיכה של השן נחלשת והמרווחים נעשים משמעותיים יותר.
גורם תורשתי למחלות חניכיים
קיימת נטייה גנטית לפתח מחלות חניכיים (כלומר ישנה אוכלוסייה בעלת מועדות גבוהה יותר למחלות) אולם הגורם המשפיע ביותר בהופעת מחלות החניכיים הוא היגיינת פה לקויה. אבל נראה כי גורמים תורשתיים וגנטיים אף הם בעלי השפעה משמעותית להעלות את רמת הסיכון להופעת מחלות חניכיים.
דלקת (Gingivitis)
השלב ההתחלתי של מחלת החניכיים מתחיל כדלקת (Gingivitis) המתבטאת בחניכיים נפוחות ואדומות, ועשוי להתאפיין אף בדימום בעת צחצוח שיניים או בעת אכילת מאכלים קשים. המחלה בשלב זה הפיכה, וניתנת לריפוי על ידי טיפול הכולל שמירה על גהות הפה והסרת אבנית. במקרה בו המחלה איננה מטופלת כראוי תפקודי השן נחלשים. ועשויים להגיע למצב בו השן מזהמת את סביבתה ונאלצים לעקור אותה. העובדה כי יש פגיעה משמעותית בשן ובחניכיים מעידה על כך שמערכת החיסון הטבעית של האדם לוחמת בהגנה על חלל הפה וחלקיו.
פריודונטיטיס (Periodontitis)
פריודונטיטיס (Periodontitis), הינה שלב מתקדם יותר של מחלת החניכיים. בשלב זה ההרס מתקדם לעצם ולסיבים התומכים בשיניים. כותרת השן נראית ארוכה יותר, החניכיים אדומות, נפוחות ומודלקות ותיתכן אף ניידות של השיניים. ללא טיפול המחלה ממשיכה להתקדם, וגורמת לתזוזת שיניים ממקומן, פתיחת מרווחים בין השיניים, ועד לאובדן השיניים.
אחת הבעיות המאפיינות את מחלות החניכיים נעוצה בכך שמחלות אלו אינן מלוות בכאב, וכך רוב האנשים אינם מודעים לתהליך ההדרגתי של המחלה. בשלב בו מופיעים הסימנים החריפים של המחלה כמו: כאב, מורסות ונפיחות קיים כבר בדרך כלל נזק שאינו הפיך.
תסמינים למחלות חניכיים
בראשיתה של הבעיה, ניתן להבחין באדמומיות או דימום מהחניכיים בכל עת שהם באים לידי גירוי אפילו בשל ניקיון טבעי של צחצוח וכדומה. נפיחות באזור החניכיים, ריחות לא נעימים מהפה, תופעה של נסיגת חניכיים וכדומה.
אנשים נוטים להתייחס לתופעות שצוינו לעיל כאל משהו חולף היות והם לא מטרידים באופן מיוחד מדימומים מאזור הפה וכן מעוד תופעות שעשויות לסמן על תחילתו של התהליך.
מחלות חניכיים תסמינים נפוצים:
- דימום מהחניכיים בעת מגע בהן או בצחצוח.
- חניכיים נפוחים, אדומים ורגישים.
- רגישות שיניים לטמפרטורה ולמגע.
- ניידות שיניים ונסיגת חניכיים.
- ריח רע מהפה (הליטוזיס).
- הפרשה מוגלתית מהחניכיים
- יצירת מרווחים בין השיניים, במיוחד בשיניים קדמיות.
מתי מחלת חניכיים יכולה להגיע לכדי ניתוח?
מחלות חניכיים עשויות להידרדר ולפגוע בעצם התומכת בשן. במקרים אילו ניתוח חניכיים עשוי להציל את העצם ואת השיניים המחוברות אליה. מחלת חניכיים מתפתחת בעקבות תהליכים זיהומיים המשפיעים על החניכיים ועל הרקמות המקיפות את השיניים. בשלב מוקדם מתפתחת דלקת חניכיים והנזק קטן וניתן לטפל בו בקלות וביעילות, החניכיים מתנפחים, מופיעה אדמומיות ואף דימום קל ורופא שיניים יוכל לסייע בניתנת פתרון לבעיה. בשלבים מתקדמים של המחלה מתפתחת דלקת חניכיים קשה וכרונית, הנקראת גם דלקת מסב השן, וכתוצאה ממנה נגרם נזק לחניכיים ולכל המערכת התומכת בשן. אז מתרחשת גם תופעה של נסיגת חניכיים הגורמת לנזק אף ללסתות והשיניים עשויות להשתחרר מאחיזתן בלסת.
האם אתה סובל ממחלת חניכיים?
כפי שכבר ציינו, ישנה חשיבות גדולה בטיפול מיידי במחלת חניכיים על מנת למנוע נזק בהמשך הדרך.
מחלות חניכיים ושתלים
החשש ממחלת חניכיים קיים גם בעבור מי שביצעו הליך של התקנת שתלים דנטליים. מיד לאחר התקנת השתל ובמשך השנים שלאחר מכן, מצטברים חיידקים סביבו ובסמוך לקו החניכיים. כך, נוצרת דלקת מקומית שמתבטאת בנפיחות, בדימום ובאודם. אם הדלקת בחניכיים סביב השתל אינה מטופלת מידית, הדלקת מעמיקה – ומתחילה פגיעה בעצם התומכת בשתל.
מה הנזק שעלול להיגרם בעקבות מחלות חניכיים אצל מי שעבר השתלת שיניים?
תהליך אובדן העצם סביב השתל הינו הדרגתי, אך מהיר באופן יחסי. חוסר תחזוקה של השתל, והעדר אבחנה נכונה בזמן הנכון ועקב כך חוסר בטיפול מתאים עלולים להוביל למקרים בהם אין ברירה – ויש צורך להוציא את השתלים. מצב זה מלווה בנזק נרחב לעצם הלסת. הדלקת המאפיינת את מחלות החניכיים סביב השתלים נחשבת “דרמטית” והסיבה לאפקט החזק של הדלקת סביב השתל היא השוני האנטומי, בין השן הטבעית לבין השתל. בשתלים דנטליים, קיים מגע ישיר של הדלקת עם העצם סביב השתל.
טיפול במחלת חניכיים סביב שתל
הטיפול במחלת חניכיים סביב שתלים מכוון לחיידקים שהם הגורם האחראי העיקרי לדלקת. השיניים והרקמות סביבן בחלל הפה מהוות מאגר של חיידקים מחוללי מחלה ועל כן יש להשיג בריאות חניכיים, קודם להתקנת השתלים. הטיפול במחלת חניכיים סובבת שתל דומה באופיו לטיפול במחלת חניכיים סביב שיניים. הטיפול ניתן תוך שימת דגש על היגיינת הפה, הורדת כמות החיידקים, שינוי אופי החיידקים מ"רעים" ל"טובים" והרחקת המשקעים שיוצרים החיידקים על גבי פני שטח השתלים. במקרים של פגיעה בעצם, קיים צורך בשילוב טיפול אנטיביוטי מקומי ופעולות כירורגיות. במקרים בהם הנזק שנגרם לעצם סביב השתל הוא נרחב מאוד, יש צורך בפעולה כירורגית להסרת השתלים, הכוללת גם בניית עצם.
כיצד ניתן למנוע מחלות חניכיים?
הדרישה הבסיסית במניעת מחלות חניכיים היא שמירה על ניקיון והיגיינת השתלים והשיניים והקפדה על היגיינת הפה, על בסיס יומיומי. בנוסף, יש להקפיד להגיע לתחזוקה קבועה אצל שיננית. באמצעות מניעת מחלות חניכיים, תוכלו לשמור על השיניים ולחסוך לעצמכם לא מעט כאב, התעסקות וכסף.
מה בנוגע למטופל שסיבל מחלת חניכיים סביב שתלים שאינו מקפיד על תחזוקה ומעקב? מצב זה עלול להוביל לאבדן עצם סביב שתלים ולכישלון השתלים.
מניעת מחלות חניכיים – על מה חשוב לתת את הדעת?
חשוב לזכור כי הפה שלנו מכיל באופן קבוע כמויות גדולות של חיידקים, העלולים לפגוע בשיניים ובחניכיים שלנו. חיידקים אלו מצטברים על השיניים בצורה של פלאק והצטברות זו לאורך זמן עלולה לגרום להתפתחות של דלקת. ניתן להסיר את הפלאק באמצעות צחצוח נכון ומדויק של השיניים, לפחות פעמיים ביום. הדבר מקטין באופן מהותי את הסיכון להתפתחות של מחלות חניכיים ולכן נחשב לאחת ההמלצות החשובות והחיוניות ביותר בתחום. מעבר לכך, לצורך מניעת מחלות חניכיים, יש צורך להגיע באופן קבוע לשיננית, מאחר ובאמצעות ניקוי יסודי ומקצועי של השיניים, ניתן להסיר את כל שאריות הפלאק והאבנית ולהבטיח לעצמכם חניכיים בריאות יותר. חשוב לציין כי ניתן למנוע את מרבית מחלות החניכיים, באמצעות הקפדה על היגיינה, הכוללת צחצוח נכון, שימוש בחוט דנטלי וניקוי מקצועי אצל השיננית. בנוסף, חשוב להימנע מצחצוח אגרסיבי, הפוצע את החניכיים ועלול לגרום לנסיגת חניכיים
החשיבות של מניעת מחלות חניכיים
מחלות חניכיים גורמות להרס הדרגתי של הרקמה הסובבת את השן ותומכת ביציבות שלה וגורמות בסופו של דבר לאיבוד השיניים. כמו כן, יש לזכור כי מחלות חניכיים גורמות לאיבוד עצם, דבר המקשה על ביצוע שתלים דנטליים כתחליף לשיניים האבודות ומצריך שלב מקדים של השתלת עצם. לכן, ההמלצה הכללית היא לעשות הכל כדי להימנע ממחלות חניכיים, באמצעות אמצעים פשוטים ויומיומיים, שכל אחד יכול להשתמש בהם. במידה וכבר יש לכם מחלת חניכיים, חשוב להתייעץ עם רופא שיניים שמתמחה בתחום, על מנת לעצור את ההתקדמות ולטפל בחניכיים בצורה היעילה ביותר. במידה ואתם סובלים מחניכיים מדממות, אדומות, נפוחות או רגישות, כדאי לכם לגשת לבדיקה ולא להזניח את המצב. ובכך להימנע מהדרדרות למצב חמור יותר והיווצרות ריח רע מהפה, כיסים עמוקים בין השיניים לחניכיים, נסיגת חניכיים, שיניים רופפות ושינויים במנשך.
אנו במרפאה של ד"ר סלוצקי נשמח לסייע לכם בתחום של מניעת מחלות חניכיים ולטפל במחלות חניכיים קיימות. למידע נוסף, צרו קשר.